Békás-Szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park
Tel./Fax: +40 266 336 540
E-mail: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro Cím: Marosfő 664 szám

<< VisszaA gyergyószentmiklósi, Gyilkosto Adventure Egyesület által, partnerségben a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkkal, kivitelezésre kerül 2016-ban is egy Junior Ranger tipusú pályázat amely a “Junior Rangerek, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért nevet viseli.
A fenti pályázat egyik fő témája, miként az elnevezése is rámutat, a Gyilkos-tó, céljai közt van a Veszélyben a Gyilkos-tó, cselekedni kell jelszó újrafelidézése és népszerűsítése, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park biológiai sokféleségének (biodiverzitásának) megismertetése, megőrzése és a nemzeti park népszerűsítése, fiatalok és a helyi közösségek bevonásával.
A pályázatot a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia a 2016-os Zöldövezet program, Védett területek programrész keretében finanszírozza.
A pályázat eddigi tevékenységei:
- A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban és a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskolában május folyamán megtartott  bemutatók, ahol az  élővilág sokféleségéről, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park értékeiről és ezeket fenyegető veszélyekről, a nemzeti parkban betartandó szabályokról hallhattak információkat, láthattak képsorokat a jelen levő tanulók és pedagógusok. A bemutatóknak a közelben megtartott kirándulás volt a folytatása a biodiverzitás bemutatása, érzékeltetése céljából.  
A program következő tevékenységei egy-egy a Gyilkostóról és a  Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park természeti értékeről szóló tematikus ösvény, kültéri kiállítás és kiadvány elkeszítése, az Egyeskő és Gyilkos-tó környékén Junior Ranger típusú felkészítők megszervezése lesznek.