Békás-Szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park
Tel./Fax: +40 266 336 540
E-mail: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro Cím: Marosfő 664 szám

Proiecte


 

 Junior Ranger - 2016

    Június végén a Nagyhagymás hegységben, az Egyeskő környékén, Junior Ranger típusú felkészítő megszervezésére került sor a Junior Rangerek, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért elnevezésű pályázat keretében. A pályázat a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia a 2016-os Zöldövezet program, Védett területek programrész keretében került támogatásra és a gyergyószentmiklósi Gyilkosto Adventure Egyesület, partnerségben a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkkal, kivitelezi.
      A 2016-os Junior Rangerek a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum XI-dik osztályos tanulói voltak.“Junior Rangerek, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért
- 2016
 
                A gyergyószentmiklósi, Gyilkosto Adventure Egyesület által, partnerségben a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkkal, kivitelezésre kerül 2016-ban is egy Junior Ranger tipusú pályázat amely a “Junior Rangerek, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért nevet viseli.
A fenti pályázat egyik fő témája, miként az elnevezése is rámutat, a Gyilkos-tó, céljai közt van a Veszélyben a Gyilkos-tó, cselekedni kell jelszó újrafelidézése és népszerűsítése, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park biológiai sokféleségének (biodiverzitásának) megismertetése, megőrzése és a nemzeti park népszerűsítése, fiatalok és a helyi közösségek bevonásával.

A pályázatot a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia a 2016-os Zöldövezet program, Védett területek programrész keretében finanszírozza.

A pályázat eddigi tevékenységei:
- A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban és a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskolában május folyamán megtartott  bemutatók, ahol az  élővilág sokféleségéről, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park értékeiről és ezeket fenyegető veszélyekről, a nemzeti parkban betartandó szabályokról hallhattak információkat, láthattak képsorokat a jelen levő tanulók és pedagógusok. A bemutatóknak a közelben megtartott kirándulás volt a folytatása a biodiverzitás bemutatása, érzékeltetése céljából.  

A program következő tevékenységei egy-egy a Gyilkostóról és a  Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park természeti értékeről szóló tematikus ösvény, kültéri kiállítás és kiadvány elkeszítése, az Egyeskő és Gyilkos-tó környékén Junior Ranger típusú felkészítők megszervezése lesznek.


A Junior Rangerek
felfedezik a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park rejtett kincseit,
az érintetlen erdőket - 2015
 
Ebben az évben(2015) is folytatódik a balánbányai, Természet Értékeink Megőrzéséért Egyesület (Asociaţia pentru Conservarea Valorilor Naturi) által partnerségben a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkkal kivitelezésre kerülő Junior Ranger tipusú felkészítő amely 2015-ben “A Junior Rangerek felfedezik a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park rejtett kincseit, az érintetlen erdőket elnevezésű pályázat keretén került kivitelezésre, a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia 2015-ös Zöldövezet program, Védett területek-komponens keretében megtörténő társfinanszírozás álltal.
A csíkszentdomokosi Márton Áron, a balánbányai Geo Bogza általános iskolákban és a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban május, június folyamán megtartott bemutatókon az élővilág sokféleségéről, ember által nem befolyásolt, spontán fejlődés során kialakult érintetlen erdőkről, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park értékeiről és ezeket fenyegető veszélyekről, a Nemzeti Parkban betartandó szabályokról hallhattak információkat, láthattak képsorokat a jelen levő V.- IX osztályos tanulók és pedagógusok. A bemutatóknak kérdezz-felelek típusú verseny, dijjak kiosztása és a közelben megtartott kirándulás volt a folytatása.  
A pályázat következő tevékenységei egy többnapos Junior Ranger tipusú felkészítő és kirándulás megszervezése, amít egy kiadvány elkészítése fog követni.
A Junior Ranger tipusú felkészítő az Egyeskő Menedékház környékén, a Nagy-Hagymás-hegységben került megrendezésre és természetvédelmi nevelés, turázási alapismeretek, környezet ismeret,  Nagy-Hagymás csúcs, Öcsém, Ördögmalmok és Vigyázó-kő turák, továbbá a Nagy-Hagymás-hegységben megtalálható érintetlen erdőfoltok felkeresése volt a tematika és a föbb tevékenységek.
A kiadvány a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkról és az elsődleges erdő, érintetlen erdő, vadon, őserdő, ősrengeteg fogalmakról fog információkat szolgáltatni, a Nemzeti Parkkal kapcsolatosan is.