Békás-Szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park
Tel./Fax: +40 266 336 540
E-mail: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro Cím: Marosfő 664 szám

<< Vissza


Junior Ranger 2021


A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia, által támogatott és a Junior Rangerek tovább folytassák a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park biológiai sokféleséggel kapcsolatos "titkainak" felfedezéssét nevet viselő pályázat keretében szeptember közepén a Gyilkos-tó környékén tízenegy napos madárgyűrűző és madárvonulás-kutatás tábor megszervezésére került sor. A kivitelezés a gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesület és a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park feladata volt. Az említett a tevékenységeken összesen 425 tanuló, kísérő tanár és szülő, nemzeti park alkalmazott, önkéntes, illetve a Duna–Ipoly Nemzeti Park ornitológus szakembergárdájának 4 tagja vett részt.
A tevékenységekben partner iskolák ábécé sorrend szerint: a balánbányai 1.-Számú Általános Iskola,  a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola, a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignánc Szakközépiskola, Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, Kós Károly Általános Iskola, Salamon Ernő Elméleti Gimnázium, Sfântu Nicolae Líceum és a Vaskertes Általános Iskola voltak.
A tudományos célú adatfelvétel és adatgyűjtés mellett a madárgyűrűző tábornak hangsúlyozottan hiánypótló és ismeretterjesztő jellege is volt, mivel a nemzeti park környezetében található oktatási intézmények diákjainak, kísérő tanároknak és szűlőknek százait szólította meg egy olyan témával kapcsolatosan amelynek jelentős szerepe van a természetvédelmi nevelésben.